1:4-skala Jaktplan för hangflyg


I stockholm har vi ganska små hang jämfört tex med Skåne och fjällen. Det är många av hangen som är gamla tippar för schaktmassor. Det betyder att vi flyger mest med små plan runt 1-2 meter i spännvidd. Vi flyger nära oss och lågt. Med våra combat-plan har vi haft mycket roligt både när vi försöker krocka ner varandra och uppställda aluminiumburkar.

Sedan 1996 har vi åkt till den stora hangträffen i Sälenfjällen. Fjällen och hangen i Sälen är rätt flacka på toppen och blir brantare längre ner från toppen. Så man måste flyga en bra bit ut (50-100 meter) från där man startar för att komma in i det riktiga lyftet. Våra små modeller med meterspännvidd blir små och svåra att se så långt ut.

Efter Sälenträffen 1998 sade flygarpolaran Pontus Legander att "vi måste bygga stora plan" så att vi ser dem när vi flyger i Sälen nästa år. "Jag ska bygga P51 Mustang i skala 1:4" sa Pontus. Jag hade också tänkt bygga större plan men inte så stort. Efter lite övertalning från Pontus beslutade jag mig också för att bygga ett jaktplan i skala 1:4: Jag har valt Focke Wulf 190 D-9. Klicka på bilden nedan för läsa mer om min stora "warbird" för hangflyg.

FW190 D-9 Focke Wulf 190 D-9