Nemesis Electro


På väg hem efter WASG 2002 i Tjeckien så besökte vi en hobbyaffär. En välsorterade hobbyaffärerna helt i min smak. I taket hängde två Nemsis, en i hangversion och en elseglarversion. Jag och Janne D tvistade en stund om vem som skulle köpa vilken av modellerna. Sedan fick Janne välja först då jag redan hade en Ocelot hangseglare i bagaget. Han valde hangversionen och jag var och är mycket nöjd med att jag fick elseglarversionen. Till min modell saknades "smågodiset" såsom roderhorn, linkar och servoluckor. På knagglig engelska och tyska (de i affären kunde varken eller) kom vi till slut överens om de skulle skicka grejorna. Ca två veckor efter hemkomsten kom ett paketet med grejorna, precis som de lovat.

Seglarvarianten av Nemesis är avsedd för 60" pylontävling på hang. Min modell är som sagt elseglarversionen. Det enda som skiljer mot hangversionen är att kroppen är större för att få plats med motor och ackar. Min Nemesis ska bli en mycket snabb hotliner. Hela modellen är gjuten i glasfiber och epoxi i form. På utsatta ställen är den förstärkt med kolfiber. Gjutfinnishen är inte uppe i samma perfektion som hos Ocelot. Nemesis styrs med motor, skev, klaff, höjd och sidoroder. Det behövs totalt 6 servon. Då vingen är tunn behövs mikroservon. Jag kommer att använda HS-81MG till skevrodren och HS-125MG till klaffen. Det blir HS-81MG till V-stabben också.

Motorn och reglage kommer också från Tjeckien, närmare bestämt tillverkaren Jeti. Strömförbrukningen är ca 30 Ampere med 10x6 propeller. Jag har nu bytt ut NiCd-acken mot en LiPo-ack på 7,4 V och 2500 mAh. Jag bytte proppen till en Aeronaut 11x6. Med den proppen drar motorn 34 Ampere vid fulladdad ack. Med 10x6 drar den 28 Ampere.

Vingprofil: HN 1038. Spännvidd: 1.48 meter. Vingarea: 25 kv.dm. Vikt: 1350 gram. Vingbelastning: 54 g/kv.dm. Motor: JETI Phasor 15/4. Reglage: JETI JES 40 - 3P. Ackar: 8 celler RC-4/5SC 1600 mAh alt E-tec LiPo 2 celler 2500 mAh. Propeller: Aeronaut 10x6 alt 11x6.

Klicka för att få större bilder.

Nemesis electric Flaps Flap servo HS-125MG Skev servo HS-81MG 8 celler RC-4/5 SC Kroppen