Hangflygbackar i Sverige


Rosenlunds bankar (Elmia), Jönköping. Nord till NordOst

Hammars backar, Skåne. SydVäst

Kåseberga, Skåne. SydOst

Ravlunda, Skåne. Ost

Sälenfjällen, Dalarna. Syd, Väst och Nord

Gesundaberget, Dalarna. Syd, Ost och Nord

Glumslövs backar, norr om Landskona, Skåne. höjd ca 50 meter. Vindriktning SV-V. Tack till Anders Robertson för informationen.
Ålabodarna, söder om Helsingborg, Skåne. höjd ca 20 meter. Vindriktning SV-V. Tack till Anders Robertson för informationen.
Hovs Hallar och Segelstorp, väster om Båstad, Skåne. Tre olika hang. Hovs Hallar, höjd ca 70 meter, Vindriktning NV-NO. Segeltorp, Höjd 10-20 meter, vindriktning V. Tack till Anders Robertson för informationen.
Kråkeryd, vid Vättern söder om Ödeshög, Östergötland. höjd ca 75 meter. Vindriktning V-NV. Tack till Anders Robertson för informationen.
Ombergs södra kant, Östergötland. höjd ca 10-80 meter. Vindriktning S-SV. Tack till Anders Robertson för informationen.

Kvarntorpshögen, Kvarntorp (20 km söder om Örebro). höjd ca 150 meter. Vindriktning SO-SV, VSV-VNV, NV-NO. Tack till Tommi Kinnunen för informationen.

Ålleberg, sydost om Falköping, Västergötland. höjd ca 85 meter. Tre olika Hang; Restauranghanget vindriktning VNV, "Danska hanget" vindriktning VSV, Osthanget vindriktning O. Restauranthanget är det bästa och i princip det enda numera flygbara hanget för modeller. Tack till Dan Strängby och Kenth Johnsson för informationen.

Barsebäck, Skåne. Sväng av E6:an vid Löddeköpinge och kör mot Barsebäckshamn. Strax innan du kommer fram sväng höger. Efter 2 km kommer du fram till en camping vid havet. Från parkeringen vid campingen är det cirka 200 meter till hanget. Höjd 5-10 meter. Längd 200 meter. Vindriktning VNV.

Västkusthang
Sida med hang i närheten av Båstad och Halmstad. Tyvärr har sidan försvunnit. Någon som har info hangen får gärna höra av sig till mig. Ett av hangen finns vid Lilla Tjärby starx norr om Laholm. Hanget är ca 15-25 meter högt.
Torkelstorp (V) söder om Kungsbacka - bra hang, lite svår start pga träd och buskar, fin landning. Tack till Eric Miller för informationen.
Vesslunda naturreservat (V) söder om Falkenberg - liten gullig sanddyna, ett mikrohang. Bra att öva på, inga grenar. Tack till Eric Miller för informationen.
Laholmsbuktens sanddyns-reservat (V) - Laholm. L åga sanddyner som går bra att hanga på om det blåser 6-7m/s. Lätt att starta, lätt att landa. Det kan dock bli mkt sand i skärmen under en dag. Tack till Eric Miller för informationen.

Enköping. Vid Enköping tag väg 70 mot Sala. Sväng in på första vägen till höger mot Torstuna/Långtora. Följ vägen mot Torstuna. Efter ca 5-7km så finns det några avfarter till vänster mot tre grusgropar. Om man passerar en skylt där det står "Långtora 3km" mot höger, så har man åkt ca 100m för långt. Då är bara att vända och ta närmsta avfart/parkering till höger.
Hangen finns vid de tre grusgroparna. De två sydliga groparna täcker vindar från sydost-syd-väst. Den norra täcker från väst-nord-ostligt. Kruxet med den norra gropen är att det arbetas i botten, så man bör nog ha möjlighet att dra på med elmotor för att undvika konflikt med tyngre arbetsredskap. Samtliga hang är lättflugna och det finns stora landningsmöjligheter uppe på och bakom kanten. Tack till Per Carlin för informationen.

Hudiksvall. Hanget är en nedlagd skidbacke som ligger på Storberget i Forsa en mil väster om Hudiksvall. Höjd ca 200 m. Den funkar bäst med vindar från VSV men det har flugits där när det har blåst allt ifrån SSV till VNV. Då det blåser rätt så är det ett riktigt fint hang trots att det kan vara lite trixande att komma ner bland några stenar och lite sly. Det blir bättre på sommaren då det finns riktigt fint lång gräs som bromsar bra. Det finns bilväg som når nästan ända fram till backen, sista biten är en skogsväg som det går att åka på när det har torkat upp om man har någon högre modell av bil med 4x4. Enirokarta/flygfoto. Tack till Robin för informationen.