Zagi THL - Bortflugen


Zagi är flygande vinge ursprungligen konstruerad för hang-combat. Zagi THL (Thermal / Handlaunch) är en lätt version av combat-vingen. Den är gjord för att handkastas upp i termiken! Framkanten (5cm) är gjord av EPP medan resten av vingen är i vanlig vit frigolit. Zagi tillverkas av Trick R/C i USA.

Jag var lite skeptisk till flygande vingar efter mina dåliga erfarenheter av tidigare vinge kallad FS-Mini. Men detta var en glad överraskning. Den flygar mycket bra även i lätt vind. Den flyger när allt annat inte kan hålla sig uppe dessutom är den mycket stryktålig. Detta är nog den modell som jag fluget mest med det senaste två åren. Den får nästan alltid åka med ut på hanget oavsett väder. En av mina favoriter!

2017 oktober: Min ZagiTHL försvann vid flygning på Knappelskär söder om Nynäshamn. Lyftet försvann plöstligt. Jag försökte landa upp på klippan men modellen var för långt ner och slog i hanget på framsidan. Modellen kanade troligen ner mot vattnet och försvann i någon av de många skrevorna i klippan. Det gick inte att klättra ner och se vart den tog vägen. Modellen hittades inte.

Vingprofil: Zagi 12/5. Spännvidd: 1.22 meter. Vikt: 400 gram. Vingbelastning: 16 g/dm2.

Klicka för att få störrebilder. Bild 1: Jag och Zagi THL på hanget vid Kungshamn, Nacka. Övriga bilder är tagna på Rubjerg Knude i Danmark.