Zagi THL och Zagi 2


Zagi THL (Thermal / Handlaunch) är en lätt version av den kända flygande combat-vingen Zagi. Den är gjord för att handkastas upp i termiken! Jag var lite skeptisk till flygande vingar efter mina dåliga erfarenheter av tidigare vinge kallad FS-Mini. Men detta var en glad överraskning. Den flygar mycket bra även i lätt vind. Den flyger när allt annat inte kan hålla sig uppe dessutom är den mycket stryktålig. Detta är nog den modell som jag fluget mest med det senaste två åren. Den får nästan alltid åka med ut på hanget oavsett väder. En av mina favoriter! Zagi tillverkas av Trick R/C i USA.

Zagi 2 är en kopia på min ursprungliga Zagi THL. Denna är gjord helt i EPP med förstärkningar av kolfiberrör. Vikten blev lite hög så den funkar bäst från 7 m/s och uppåt.

Vingprofil: Zagi 12/5. Spännvidd: 1.22 meter. Vikt: 400 gram (Zagi THL) resp 800g (Zagi 2). Vingbelastning: 16 g/dm2 resp 32 g/dm2.

Klicka för att få störrebilder. Bild 1: Jag och Zagi THL på hanget vid Kungshamn, Nacka. Övriga bilder är tagna på Rubjerg Knude i Danmark.