Spitfire


Detta är en semiskala modell a det berömda engelska jaktplanet. Byggsatsen kommer från Dynaflite. Det är snart tio sen jag byggde denna modell. Jag var då inte så duktig modellflygare så modellen fick vänta tills jag skulle bli tillräckligt bra.

Nu (midsommardagen 2002) har den äntligen flugit. Jag åkte ut till Barkarby för köra motorn och taxa på marken. Motorn har inte velat gå på tomgång. Så fort man minskade gasen så dog den. Efter att skruvat in luftskruven för att få en rikare blandning på motorn fick jag tomgången att fungera bra. Sedan var det dags att prova på taxning. Det var svårt. Vid gaspådrag vill den stoppa nosen i marken. Med full höjd och sakta dra på gasen gick ganska hyggligt att taxa. Men va tusan plan är ju till för att flyga. Jag drog på gasen och vips så lyfte spitten mot sitt första uppdrag. Ett klick trimning på skeven och höjden och planet var klar för "strid". Planet fick gå igenom alla manövrar som jag kan, loopingar, rollar, inverterat, kubanska åttor mm. Draget i motorn var mycket bra trots att motorn inte var särskilt bra inställd. Här finns plats för en del laborerande. Jag ska prova en annan propeller med högre stigning nästa gång. Jag har nu böjt fram landningställen. Så nu är den väldigt lätt att taxa med. Jag fick flytta bak acken för att tyngdpunkten inte skulle förändras.

Spitten har fått en ny motor. Enyan gick sönder! Ett fäste för vipparmsaxeln sprack. Det sitter nu en OS 61FX i Spitten.

Vingprofil: Semisymetrisk. Spännvidd: 1.42 meter. Vikt: 2670 gram. Vingbelastning: 77 g/dm2. Motor: OS 61 FX.

Klicka för att få större bilder.