Quantum Electro


Detta är elseglarversionen av Quantum F3F. Modellen tillverkas av Sanda Models i Tjeckien. Inköpt februari 2020.

Quantum är en modell konstruerad för F3F tävling. Modellen har tagits fram av Pierre Rondel (Overall design), Dirk Pflug (Airfoils), Gian Marco Occhibove (CAD drawing) och Ivan Sanda (milling & manufacturing). Quantum är skalbyggd i kol- och glasfiber. Min modell är versionen "Double Carbon C80".

2020-04-10: Nu är modellen premiärflugen. Allt gick mycket bra. Vädret var fint med blå himmel och stackmoln men mycket turbulent, som det brukar vara på våren. Modellen kändes lite orolig. Jag fick vara aktiv och korrigera nästan hela tiden. Det mesta av det oroliga berodde på vädret. När det blev mer mulet under dagen minskade turbulensen och modellen var nu mer lugn. Nu var det inga problem att ligga tajt och kurva i små blåsor. Den behöver ordentligt med sidoroder för att hålla ner nosen när man kurvar så att man inte tappar fart. Ytterligare flygning dagen efter befäster intrycket. Det ska bli kul att prova med barlast här näst.

En erfarenhet från flygningen: motor-acken sitter under huven långt från tyngdpunkten. En liten förskjutning av ackens position påverkar tyngdpunktens läge. Här måste jag fixa något så att acken alltid hamnar på exakt samma ställe i modellen. Dessutom måste jag kontrollera att mina två ackar väger lika mycket.

Jag har limmat in en liten träkloss framför acken så nu hamnar acken alltid på samma ställe. Det gör att tyngdpunkten inte förändras beroende på ackens placering. Mina två ackar väger lika mycket så det påverkar inte tyngdpunkten.

Det som dock på verkar tyngdpunkten är när man barlastar modellen. Jag tycker modellen flyger bäst med tyngdpunkten på 103 mm medans barlastutrymmet ligger på 108 mm. Det behövs 5 gramm extra nosvikt per två barlastvikter. Totalt kan man lägga i 10 barlastvikter á 150 gram styck i vingen. Sedan finns det 4 vikter (140 gram styck) som passar i kolfiber-joinern. Dessa flyttar fram tyngdpunkten. Jag tror dock att jag inte kommer att använda dom speciellt mycket.

Vingprofil: Dirk Pflug. Spännvidd: 2.96 meter. Vikt: 2.37 kg (4,43 kg med barlast). Vingarea: 55,6 dm2. Vingbelastning: 44.4 g/dm2 (79,5 med barlast).

Motor: Tenshock EZ1520-12T växel: Micro edition 5:1. Ack: 3s LiPo 1800 mAH 75C. Propeller: RFM 16x8,5 smal

Klicka för att få större bild.