LS5


En semiskala-modell av Rolladen-Schneider LS5. Originalet aviserades 1980 av R-S men projektet lades ner när Nimbus-3 och ASW 22 kom ut på marknaden. Dessa två hade bättre prestanda än den ännu ej byggda LS5 hade på pappret. Formarna för LS5 fanns färdiga och ett exemplar byggdes senare av en privatperson.

Min modell kommer från Geitner. Jag var och hälsade på Geitner under min semester 2007. Jag var intresserad av en LS9 och ville kolla kvalitéten på modellen. Han plockade då fram LS5:an med 6 meter spännvidd. Den fanns/finns inte med på hans hemsida! Den var specialbeställd av en schweizare som sedan ångrade sig. Den var alltså till salu. Efter en stunds betänketid slog jag till köpte den. Ett stort plus och avgörande för köpet var att vingen består av fyra delar. Innerpanelen är ca 2 meter och vingspetsen ca 1 meter. Kroppen är också ca 2 meter lång. Det gör att man kan transportera den i en normal bil utan större problem.

Bygg-blogg:

2008-02-10: Spantet under vingröret är klart och inlimmat. På spantet sitter sidroderservot uppåner för att komma ur vägen för landstället. Två långa plaströr är inlimmade i bakkroppen. De ska husera mottagarantennen respektive servokablage till höjdroderservot som sitter i fenan.

2008-02-17: Nu är landstället inpassat. Stället kommer från tjeckiska Topmodel. Stället är modifierat för att bli fjädrande med en stötdämpare från Fema. Jag har bytt ut gavlarna i pertinax till aluminium. Även axeln för dämpare är ny (8 mm stål). När stället nu är på plats har jag skurit ut luckorna för stället. Gångjärn till luckorna har jag gjort av en bit cykelslang. De limmas med kontaktlim. Det gör att gångjärnen kan flexa vilket behövs då gångjärnslinjen är dubbelkrökt. Sedan kan luckorna lossna utan att riva sönder kroppen ifall de slår i backen.

2008-02-24: Installerade en luckstängare som stänger luckorna mha hjulet på stället. Tack till Johan von M för tipset. Sittbaljan har anpassats efter kroppen. Har börjat planera var acken, mottagaren och servot till kopplingen ska sitta. Mottagaren får plats under sittbaljan.

2008-03-02: Bogserkopplingen är på plats. En servobrygga har limmats in i nosen. Bredvid servot har jag gjort plats för trimbly som skruvas fast med vingmuttrarna. Om det behövs kan även bly läggas ovanpå servot. Under servobryggan är det plats för 5-cells acken på 3300 mAh.

2008-04-09: Acken är hoplödd. Den ligger i en bit skumgummi under servobryggan för bogserkopplingen. Huven är tillpassad. Jag har en blå och en klar huv. Jag kan inte bestämma mig vilken jag ska använda. Kabelstammen till alla servon i kroppen och vingen är färdig.

2008-04-11: Skevservona i yttre vingdelen är installerade. Servona är Multiplex Polo 4. Det är samma som Hitec HS-85 fast digitala och såklart Multiplexröda.

2008-04-13: Alla 8 servon med roderhorn, linkage, kablar och kontakter är på plats i vingen.

2008-06-07: Hade med LS-5 till IGG meetinget i Borlänge. Dock endast för visning. Insåg att dämparen till stället var alldeles för klen. Den jag har är på 400N vilket ska funka till modeller upp till 10 kg. Måste skaffa en till.

2008-06-28: Nu har bygget tagit fart igen. Har fixat till huvramen med solskydd, instrumentpanel är limmad på sittbaljan. Jag har monterat två strömbrytare parallellt för säkerhets skull. När jag började trimma utslag på servona så slutade två av Multiplex Polo4-servona att fungera. Båda blev varma och stannade. FAN! Alla fyra Polo4-servona åkte ut och ersattes med Hitec HS-85MG.

2008-06-29: Vägning innan avvägning av tyngdpunkt dvs utan nosbly: 8350 g. Trolig slutvikt runt 9 kg alltså.

2008-07-05: Nu är premiären avklarad på IGG meeting på Ålleberg. Startade första start med startvagn. Det var tur för kärran behövde rejält med vänstertrim på skeven. Jag kom upp på cirka 250 meter efter en vinglig färd som slutade med att modellen vek sig över ena vingen. Kopplade loss snabbt. Trimmade skeven och lite höjd. Kollade tyngdpunkten med ett dyktest; lite lagom framtung. Kan kanske plocka ur bly ur nosen senare. Landningarna gick lungt med klaff och luftbroms. LS5:an är en långfärdsglidare även som modell. Termiken hade nu försvunnit helt. Jag rundade hela Ålleberg i min sökning efter termik och förlorade bara 40-50 meter på höjden.

2016-10-11: Efter en hel del trimmande av tyngdpunkt och byte till 2.4GHz radio så väger den nu 8,61 kg.

Modelldata:

Vingprofil: HQ 3/14. Spännvidd: 6.06 meter. Vingarea: 97 kv.dm. Vikt: 8610 gram. Vingbelastning: 89 g/kv.dm.

Klicka för att få större bilder.

LS-5 LS-5