Saab A32 Lansen


Detta är en sk. PSS, Power Scale Soarer, dvs en skalamodell byggd som ett segelmodell med förelaga som är en motorflygplan.

Kroppen är byggd av vit cellplast och klädd med vitlimmat brunpapper. Vingarna har en kärna av vit cellplast. Plankningen är gjord med förhärdat glas/epoxi-laminat. Laminatet av 100 g/m2 glasfiberväv är gjutet mot en plexiglasskiva. Där har det härdat. Sedan har lossat det och limmat det på vingen med polyuretanlim i vakuumpåse.

Vid första flygningen gick modellen i backen. Anfallsvinken var fel så höjdrodret räckte inte till för att hålla den uppe. En ny nos byggdes och stabben trimmades om. Nu flyger den riktigt bra dock blev den för lätt! Den behöver lite barlast för att få upp farten där vingen funkar bättre. Barlasten är ca 250 gram. Man får bara se så att man inte flyger för sakta för den klipper snabbt då vingen saknar skränkning.

Nu har jag provat att flytta tyngdpunkten bakåt. Hela 4 cm längre bak hamnade den för att få modellen neutral. Nu flyger den bättre men den är fortfarande relativt trög på höjdrodret och vill inte flyga inverterat nån längre stund.

Vingprofil: E374. Spännvidd: 1.3 meter. Vikt: 1200 gram. Vingbelastning: 36 g/dm2.

Klicka för att få större bilder.