ASW17 - KRASCH/BORTSKÄNKT


Detta är en modell i semiskala av ASW17. Modellen var flygfärdig som segelplan till hangflygträffen i Sälen 2000. Men pga av för lite vind flög den inte då. Jag håller nu på att installera en elmotor från Plettenberg. Den ska drivas med 21 celler. Vingen är mycket smal och lång. Vad sägs om 20 cm i roten och 6 cm i vingspetsen! Detta på en vinge med spännvidd på 4.3 meter! Jag är osäker om den kommer att flyga bra med så hög vingbelastning. Kanske den passar bäst på hanget. Mer info kommer när den är provflugen.

Den är nu "provflugen". Flygningen blev bara knappt 1 minut lång. Det hela utspelade sig på Hammars Backar i Skåne. Hanget är 40 meter högt och det båste ca 13-14 m/s snett från höger. Modellen kastades ut fint rakt mot vinden utan motor igång. Den var lite långsam. Jag fick trimma en hel del dyk. Trots det kändes det som om den flög långsamt. Modellen gled sakta åt vänster och ca 100 meter bort började jag en sväng tillbaka åt höger. Då vek sig modellen över höger vinge. Den rollade till inverterat läge och dök med en halv looping rakt in mot hanget. Nu försvann den ur sikte bakom hangkanten för att ett par sekunder senare komma farande upp över kanten i medvinden. Modellen vek sig nu över vänster vinge och krashade uppe på hanget. Kroppen gick i tre delar och vingarna blev bara skot. Motor, reglage och acke verkar ha klarat sig. Kroppen går att laga med tålamod. På vingarna är det bara bromsarna som kan återanvändas. Ett nytt byggprojekt för vintern 2001-2002. Jippi! ;-)

Vingprofil: HQ?. Spännvidd: 4.3 meter. Vikt: 6.5 kg. Vingbelastning: 116 g/sq.dm!! Elmotor: Plettenberg HP355-45-6. Ackar: 21 celler Sanyo 2400 (2400 mAh). Propeller: Aeronaut 14x7". Fartreglage: Schulze Smart-75bo.

Klicka för större bilder.