Griffon's Skvadronmästerskap i AirCombat

Fredrik, som var enväldig domare, har skrivit följande rapport från Griffon SM 2002:

Griffon Squad och Eskilstuna Flygklubb Radioflygsektionens Skvadronsmästerskap / Klubbmästerskap i Aircombat år 2002. Lördagen den 14 april hölls Griffon Squads andra skvadronsmästerskap, det första hölls någon gång runt 1995 -96 om jag inte minns alldeles fel. Det var även Eskilstuna Flygklubb Radioflygsektionens första klubbmästerskap i denna den ädlaste av alla modellflygtävlingsformer. Uppslutningen var det inget större fel på trots att undertecknad själv inte deltog och vädret gick det heller inte att klaga på, till en början i alla fall. Tävlingen gick i tre heat och efter lite inledande trassel med domare, trilskande motorer och annat som hör till en Aircombat tävling så blåstes första heatet igång något senare än beräknat. De flesta kom i luften utan större problem och förhållandevis snabbt trots brist på kasthjälp och att det var den första tävlingen för året. Det blev snabbt trångt i luften men det skulle snart ordna sig, först ner var Robins Mustang men efter en snabb omstart var den snart i luften igen men bara ett par minuter senare så tog Mustangen mark för andra, och sista, gången. Under tiden detta hände så visade Mattias och Janne sin rutin genom att göra var sitt klipp på några ouppmärksamma motståndare. Jannes glädje blev dock inte så långvarig eftersom hans något luriga 109:a strax därefter tog mark lite väl hårt vilket strax innan även Gregers modell hade gjort. Andreas lyckades också få till ett klipp och låg bra till efter första heatet. Staffan fick inte maskinen i sin Spitfire att gå riktigt bra och lyckades på grund av detta bara få till 3 minuter flygtid, dessutom så fick hans modell vissa skador vid nödlandningen, fast Staffan var som tur var väl förberedd och hade en extra modell med sig.

Heat två blev, till en början, en lite lugnare historia efter det kraftiga manfallet i första heatet. Robin och Greger hade slut på modeller och Janne var tvungen att ge upp på grund av marktjänst på annan plats. I detta heat så kom Krister igång på allvar och gjorde 2 klipp vilket förde honom upp i ledningen strax före Mattias som fick till ett klipp men även vart klippt. Trots att det var något färre piloter i detta heat så var flygningen tät och spännande när väl alla hade kommit i luften, fast ungefär 5 minuter in i heatet så skulle halva startfältet, i form av Staffan och Andreas, försvinna i en praktkollision vilken förpassade båda modellerna till de sälla jaktmarkerna.

Inför heat 3 så stod det klart att den slutliga kampen om äran skulle stå mellan Krister och Mattias, av två anledningar. För det första så låg de etta och två så här långt, för det andra var det bara de två som hade modeller kvar efter Staffan och Andreas äventyr i heatet innan! Det blev en tät och underhållande fight, Mattias lyckades få in ett klipp efter ett par minuter vilket betydde att han i det läget var i ledningen. Men streamern hade fastnat kvar på modellen och Krister lyckades efter en intensiv jakt kvittera, även den streamern fastnade på vingen på modellen så det var fortfarande möjligt för båda att få till ett klipp till vilket Krister mycket riktigt också fick när det återstod en minut. Men en bit streamer lindade in sig runt propelleraxeln och det var så när att motorn stannade. Krister fick verkligen kämpa för att hålla sig undan Mattias attacker den sista minuten. Men det gick vägen och efter tre heat så stod det klart att Krister tagit hem det andra skvadronsmästerskapet i Griffon Squads historia.

För fullstandigt resultat, se nedan.
/
Fredrik

Resultat Klubb Mästerskap /Skvadrons Mästerskap i Aircombat 2002

Placering SM

Placering KM Namn Poäng Antal Klipp Flygtid Antal Heat
1 - Krister 887 4 19.20 3
2 1 Mattias 744 3 19.42 3
3 - Andreas 364 1 10.42 2
4 2 Jan 253 1 5.40 1
5 3 Staffan 240 0 9.29 2
6 4 Robin 116 0 3.18 1
7 5 Greger 106 0 5.19 1

(SM = Skvadronsmästerskap, KM = Klubbmästerskap)

Här är några bilder från Griffons Skvadronmästerskapet i Eskilstuna den 14 april 2002.

Janne avspänd inför start? Mattias och hans Me 110 fick ge sig för en Japs. Mustangen får en sista översyn inför start. Staffan Startlinjen Ännu en startlinjebild Krister var själv pilot i vinnarplanet Vinstbucklan Kristers nya bärstativ för combatkärrorna.