Hur man bygger om en akvariepump till en vakuumpump


Inledning

Vad behöver man en vakuumpump till? Jo, om man bygger sina egna flygplan så stöter man på momentet att fästa plankning på sina skurna vingkärnor i cellplast. Vanligtvis använder man skrotet runt kärnorna och en massa tunga saker för att pressa plankningen mot kärnorna medan limmet torkar elller härdar. Ni som har provat vet att det är svårt att få jämn press över hela vingen. Speciellt framkanten brukar inte vilja ligga an ordentligt mot kärnan.

Ett annat sätt att få till pressen är att lägga vingkärnan med plankning i en plastpåse och suga ur luften. Det omgivnade lufttrycket kommer då att pressa plankningen mot kärnan. Trycket kommer att bli helt jämn fördelat över vingen. Trycket kan bli så starkt att man faktiskt trycker ihop vit cellplast. Hela paketet, påsen med vingen, lägger man i skrotet som man viktar ner. Detta för att man inte ska bygga in någon skevhet i vingen.

Hur mycket vakuum behöver man då för att planka en vinge? Rekommendationer jag sett på nätet säger att 240-270 mbar (7-8 inch Hg) för expanderad vit cellplast och 470-510 mbar (14-15 inch Hg) för blå, rosa, lila mm extruderad cellplast. Mer vakuum gör att cellplasten trycks ihop. Min ombyggda akvariepump ger ca 170 mbar (5 inch Hg) vakuum, kanske lite i underkant. Jag har inte använt den praktiskt ännu. Jag återkommer med en rapport när pumpen har fått visa vad den går för. Jag har använt akvariepumpen Rena Air 100 för min konvertering. Enligt beskrivningen till pumpen skall den ge max 150 mbar (4.5 inch Hg) tryck vilket stämmer bra med vad jag mätt upp. Det finns större modeller av akvariepumpen: Rena Air 200 och Rena Air 300. De skall ge 200 mbar (6 inch Hg) respektive 300 mbar (9 inch Hg). Så om du skall bygga en egen vakuumpump så skulle jag rekommendera att du använder Rena Air 300.

Akvariepumpen

En akvariepump fungerar som en gammaldags blåsbälg. Innanför skalet sitter en liten kammare där en sida utgörs av ett gummimembran. I kammarens vägg sitter två backventiler, en för inluft till kammaren och en för utluft. När membranet dras ut och kammaren blir större i volym, öppnar en inluftventilen och släpper in luft i kammaren. Samtidigt är utluftventilen stängd. När membranet trycks in och kammaren blir mindre, stänger inluftventilen och luften trycks ut genom en utluftventilen. Luften som sugs in i kammaren tas från luften som finns innanför skalet på pumpen. Den luften kommer i sin tur från omgivningen via ett litet filter på undersidan av pumpen. Pumpen drivs av en en liten arm som fås att vibrera av ett växlande magnetfält. Pumpen drivs av nätspänningen så armen kommer att göra 100 pumpningen per sekund.

Principen för konverteringen

Men vi vill ju inte ha blås utan sug. En blåsande pump suger dock i inänden. Pumpkammaren tar inluften innanför skalet och blåser den utanför skalet. Genom att täta skalet så kommer kammaren att pumpa ur luften som finns innaför skalet. Och frånvaron av luft är ju vakuum. Sedan sätter man en nippel genom skalet och vips har man en vakuumpump.

Material

Akvariepump, typ Rena Air 100. Pris 230 kr (november 2000) hos Zoo-affären vid Odenplan, Stockholm. Nippel med gänga M4, typ trycknippel från en ljuddämpare. Pris 12 kr (november 2000) hos Söders RC, Stockholm.

Silikon. Finns att köpa på de flesta byggvaruhus.

 

Konverteringen steg för steg

  1. Ta bort luftfiltret som sitter på undersidan av pumpen.Skruva ur skruvarna som håller ihop skalet på pumpen. Pumpen delar sig i en bottendel och ett lock.
  2. Lossa nätkabeln från spolen i locket. Det är bara att dra loss. Akta tråden i spolen.
  3. Lyft bort spolen ur locket.
  4. Lossa membranet från pumpkammaren och dra pumparmen rakt upp ur locket.
  5. Lossa det gröna vågmärket som sitter på ovansidan av locket. Lossa genom att trycka på de tre runda "prickarna" som syns på insidan av locket.
  6. Borra ett hål för nippeln i sidan av locket. Hålet ska vara lagom stort för att kunna gängas. För gänga M4 är 3 mm lagom. Gänga hålet med M4-gängtapp (samma gänga som nippeln).
  7. Tryck tillbaka pumparmen och fäst membranet på pumpkammaren.
  8. Lägg tillbaka spolen i locket.
  9. Smeta lite silikon på gängan på nippeln och skruva fast den i locket.
  10. Smeta silikon på vågmärket och tryck tillbaka det på locket.
  11. Täpp igen hålen där filtret satt med silikon.
  12. Fördela silikon längs hela väggen på bottendelen där locket och bottendelen möts. Lägg också silikon vid skruvhålen och i uttaget för nätsladden. Lägg silikon i uttaget för nätsladden på locket. Sätt tillbaka nätsladden.
  13. Passa ihop botten och locket. Skruva tillbaka skruvarna.
  14. Jämna ut silikon som pressats ut med ett blött finger.
  15. Låt silikonet härda minst en dygn gärna ännu längre innan du använder pumpen.
  16. Klart!